9 Mayıs 2018 Çarşamba

Temel Bilgiler


      VANİLYA ÖZÜTÜ

       Tatlı ve pasta tariflerinde sık sık vanilya özütü terimine raslarsınız.Benim tariflerimde de sık raslayacaksınız.Bu durumdaVanilya özütü nedir? sorusu ile karşı karşıya kalıyoruz.
    Vanilya özütü nedir?
  Vanilya özütü, vanilyayı uzun bir süre bozulmadan saklayabilmemizi, tatlı ve hamur işlerinde doğal ve ekonomik bir şekilde kullanabilmemizi sağlayan alkollü bir solüsyondur. Fırında geçen sürede vanilya özütünün içerdiği alkolün hemen hemen tamamı uçar, geriye vanilyanın aroması kalır.
   vanilya çubuğunun ömrü oldukça uzun. Vanilya özütü olarak değerlendirdiğinizde çok daha uzun süre dayanır.  Kaliteli bir vanilya çubuğunu tazeliğini kaybetmeden vakumlu bir pakette veya hava geçirmeyen, tıpayla kapatılmış cam bir tüpte, mutfağınızın güneş görmeyen bir köşesinde en az 1 sene boyunca saklayabilirsiniz. Dolayısıyla, vanilya özütü hazırlamanın asıl sebebi, ortadan ikiye kesip tohumlarını çıkarttıktan sonra kurumaya başlayıp kokusunu ve aromasını hızla kaybeden bu pahalı ürünü potansiyelini kaybetmesine izin vermeden birden çok tarifte kullanabilmek.
  1 adet vanilya çubuğundan yarım su bardağına yakın özüt çıkarabiliriz.Bu da bunu pek çok tarifte kullanabiliriz demek.Ben vanilya özütü kullanmak istemiyorum diyenler ,Vanilya çubuğunun kendisini kullanabilirsiniz.
   vanilya çubuğu da ne diyenler için;
   
vanilya çubuklarımızı bozulmasın diye deney tüplerinde saklıyoruz.

VANİLYA ÖZÜTÜ TARİFİ
Vanilya özütü tarifini ilk olarak cafe fernando nun sitesinden öğrenmiştim. Sizin için tarifi yazıyorum
Malzemeler
  • 3 adet vanilya çubuğu
  • 1 su bardağı (240 g) votka
Yapılışı
  1. Vanilya çubuklarını uzunlamasına ortadan ikiye kesip kapaklı cam bir şişeye sokun. Eğer kısa boyda bir şişe kullanıyorsanız vanilya çubuklarını şişeye sığacak şekilde enlemesine ikiye de kesebilirsiniz. Üzerine votkayı dökün, kapağını kapatın ve güneş görmeyen bir yerde aklınıza geldikçe sallamak suretiyle 2 ay boyunca bekletin. Bu süre içinde karışım koyulaşacak ve aroması derinleşecektir.
  2. Vanilya özütünü zaman içinde tatlılarda kullandığınız vanilya çubuklarıyla – çubuklar tarifi hazırlarken süt, krema, vs. gibi bir sıvıda beklemediği sürece – besleyebilirsiniz. Eğer hazırladığınız tarifte sadece vanilya çubuklarını ortadan ikiye kesip bıçağın ucuyla sıyırdığınız tohumları kullanıyorsanız, arta kalan çubukları vanilya özütünün bulunduğu şişeye ekleyebilirsiniz. Tohumlarından arta kalan çubuklar özütü hazırlarken kullandığınız çubuklar kadar aromatik olmadığı için aynı oranda alkol takviyesi yapmak özütün aromasını zayıflatacaktır. Kesin bir oran vermek zor. Her 10 çift tohumları tariflerde değerlendirilmiş vanilya çubuğu için 1/4 su bardağı votka ekleyebilirsiniz. Eğer vanilya çubuğu sıklıkla kullandığınız bir malzeme değilse ve bu miktarda biriktirmeniz mümkün değilse alkol eklemesi yapmamanızı öneririm. Ekleyeceğiniz her çubuk özütünüzü bir miktar güçlendirecektir.
         Hazırladığınızda aşağıdaki gibi bir görüntüye ulaşıyorsunuz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder