Şeker hamuru butik pastacılığın önemli malzemelerindendir. Şeker hamuru, diğer adıyla fondant, gıda boyası ile renklendirilmiş hamurdur ve pasta, kek, kurabiye, muffin ve düğün pastası süslemelerinde dekor amaçlı ve dolgu malzemesi olarak sıkça kullanılır. Piyasada, yenilebilen oyun hamuru olarak da bilinir. İçinde bol miktarda pudra şekeri bulunduğundan oldukça tatlı bir malzemedir.
Şeker hamurunun ana malzemelerini temin edip evde şeker hamuru yapmak, hazır şeker hamuruyla çalışmaktan daha zordur.Bu konuda kararlı olanlar işte size bir tarif.
Bu konu da kullanabileceğiniz bir kaç tane tarif var. Ben aşağıdaki tarifi uygulamanızı öneririm. Bu tarif 22 cm çaplı bir pastayı kaplayacak miktardadır.
- 900 gr elenmiş pudra şekeri
- 60 ml su
- 3 tatlı kaşığı toz jeletin
- 170 gr (125 ml)glikoz
- 4.5 tatlı kaşığı gliserin
jelatini bir tasa koyun ve üstüne suyu ekleyip karıştırın. En az 5 dakika öylece kalsın, bu süre içinde şişecek. Sonra benmaride başka bir kapta kaynayan suyun üstünde, ikinci bir kapta jelatini ısıtın. Şeffaf bir renk alacak ve tamamen eriyecek. Ateşten alın, içine glikoz ve gliserini koyun ve benmaride mümkün olduğunca ısıtmaya devam edin. Çok sıcak olacak ama kaynamamalı. Kaynarsa jelatin özelliğini kaybeder. Pudra şekerinin tamamını tezgaha dökün ve ortasında bir kuyu açin elinizle. Bu kuyuya jelatin ve gliserinli sıvıyı dökün. Düzgün, yumuşak ve şekil verilebilir, merdane ile açılabilir kıvama gelinceye kadar elinizle yoğurun. Hava almayacak şekilde sıkıca sarın ve en az 8 saat oda ısısında bekletin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder